Αναζήτηση

Κυριακή 1 Απριλίου 2018

Το δικό μας Πάσχα


Πλησιάζει Πάσχα... Άλλοι ετοιμάζουν βαλίτσες, άλλοι παραγγέλνουν τα κατσικάκια τους, άλλοι λιάζονται στις καφετέριες κι άλλοι - όπως εμείς - προετοιμάζουμε το σπίτι αναλόγως... Όταν έχεις παππούδες και γιαγιάδες μεγάλης ηλικίας τόσο κοντά σου, τότε πρέπει, εν όψει Πάσχα, να κάνεις τις κατάλληλες δουλειές... Να κουρέψεις το γρασίδι, να φυτέψεις λουλούδια, να ασπρίσεις τα περβάζια και άλλα ανάλογα. Γιατί έρχεται Πάσχα! 

Και μαζί με όλα αυτά, να στρώσεις τα πασχαλιάτικα τραπεζομάντηλα, να στολίσεις το σπίτι με ψεύτικα αβγουλάκια μέσα σε λαγουδένιες θήκες με ψεύτικο γρασίδι, να βοηθήσεις στα τσουρέκια, να βάψεις αβγουλάκια, να παραστείς σε όλες τις εκκλησιαστικές μεγαλοβδομαδιάτικες λειτουργίες, να κρατήσεις νηστεία, να, να, να... 

Και φυσικά όλα αυτά να τα κάνεις μαζί με τα παιδιά. Να τα κάνεις για να χαρούνε τα παιδιά. Να τα κάνεις για να έχουν να θυμούνται τα παιδιά. Να τους δώσεις χρώματα, μυρωδιές, γεύσεις, αναμνήσεις για να γεμίσουν την ψυχή και το μυαλό τους. Γιατί κάθετί διαφορετικό από την καθημερινότητά τους είναι αυτό που τους μένει στο νου και χαράσσεται ως ανάμνηση των παιδικών τους χρόνων.

Πραγματικά, από τα παιδικά μου χρόνια οι ισχυρές αναμνήσεις είναι αυτές που συνδέονται με έθιμα, γιορτές, εκδρομές και γενικά ό,τι έσπαγε τη μονοτονία της καθημερινότητας. Το δε Πάσχα, είναι η περίοδος με τις πιο έντονες αναμνήσεις από τότε που ήμουνα μικρή. Το Πάσχα δεν είναι μόνο η περίοδος που δεν έχουμε σχολείο. Είναι η περίοδος που ο καιρός είναι ιδανικός για να αξιοποιήσεις δημιουργικά αυτές τις μέρες που δεν έχουμε σχολείο. Μπορείς να βγεις έξω για παιχνίδι, αφού δεν έχει το κρύο που έχει τα Χριστούγεννα, αλλά ούτε και τον καύσωνα του καλοκαιριού. Το Πάσχα αισθάνεσαι ότι πλησιάζει το καλοκαίρι κι όταν έχεις κάτι να περιμένεις, νομίζω, είναι καλύτερο από το να το ζεις...

Τις μέρες του Πάσχα τα συναισθήματα εναλλάσσονται ανάλογα με τη θρησκευτική ατμόσφαιρα και όλα είναι τόσο έντονα - η κατάνυξη, η συγκίνηση, η χαρά... Είναι όλα τόσο έντονα που δεν μπορεί παρά να πλημμυρίσουν την ψυχή σου και να σε κάνουν κάθε χρόνο τέτοιες μέρες να τις θεωρείς τόσο ξεχωριστές όσο αξίζουν να είναι.

Γι' αυτό μην παραλείψεις και φέτος κάθε μικρό ή μεγαλύτερο έθιμο, κάθε συνήθεια της οικογένειας, οτιδήποτε θα χαραχτεί βαθιά στο μυαλουδάκι των μικρών σου παιδιών και θα αναπολεί μεγαλώνοντας όπου και να βρίσκεται αυτές τις μέρες. Κάνε το Πάσχα την αφορμή να καταγράψουν στη μνήμη τους άλλη μια ανάμνηση που θα τα χαρακτηρίσει ως ανθρώπους που κουβαλάνε ρίζες, που δεν είναι μετέωροι και που έχουν κάτι κοινό με το διπλανό τους. ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου